Als elke minuut telt

ALS ELKE MINUUT TELT.

Jaarlijks worden er in Nederland zo ruim 15.000 mensen getroffen door een circulatiestilstand , ook wel “Hartstilstand”genoemd.

Dat zijn 30 hartstilstanden per dag en kan zomaar in uw wijk zijn!!!

Het beeld dat dit alleen bejaarden  of jonge mannen overkomt is niet meer juist. Vrouwen hebben steeds meer een stressvol leven en behoren nu ook tot de risico groep.

Onze circulatie stopt en dan……!

Door snel te handelen, hulp in te roepen en te starten met reanimeren kunnen we de schade zoveel mogelijk proberen te beperken.

Meer dan de helft van de gevallen van hartfalen worden veroorzaakt door een fibrillerend hart. Het hart beweegt nog wel maar kan moeilijk op gang komen. ( te vergelijken met een lamp die gaat knipperen ) Door het toedienen van een z.g. stroomstoot met een AED defibrilleren we het hart weer. We zorgen dat het hart weer in ritme komt.

Hoe sneller we een AED aan kunnen aansluiten, hoe meer kans op overleven. Daarom worden de AED’s in een zogeheten 6 minuten zone geplaatst. Dat betekent dat BINNEN 6 MINUTEN na een alarmering van de meldkamer een burgerhulpverlener met een AED ter plekke kan zijn bij het slachtoffer. Ook zullen er binnen 5 minuten na een melding van de meldkamer in uw buurt burgerhulpverleners gaan reanimeren zodat de overlevingskansen van het slachtoffer groter worden. De aanrijdtijden van de ambulance zijn tegenwoordig langer dan 10 minuten.

Na 5 minuten daalt de overlevingskans steeds met 10% per minuut!
Ook de kans op blijvend hersenletsel neemt toe.